«Støtter Sunderland – til vi dør»
Møt gjengen som vet hva motgang er. Men som nekter å gi opp håpet om bedre tider.
– Om du sammenligner med en pasient, vil jeg si at diagnosen til Sunderland ikke er «alvorlig syk». Det er vel riktigere å konkludere med at pasienten ligger i koma, sier Henning Bergsvåg (45).Humringen fra de tre andre bergenske supporterne ved langbordet – John Kaare Hoversholm (47), Henry Berg (62) og Stein Håkon Nes (66) – blander seg med duften på Bergen Kaffebrenneri.
En god dose galgenhumor er tydeligvis nødvendig når det gjelder kjærligheten til en klubb – der den nære fortid er like svart som det vi har fått servert i koppene våre.
Medlemsblad i Bergen
Engasjementet er det heller ikke noe å si på. Allerede før vårt møte var det en heftig ordveksling på e-post mellom to av entusiastene – John Kaare Hoversholm og Stein Håkon Nes – om hvem som skal ha den største delen av skylden for all elendigheten de siste sesongene.
Sunderland AFC roter nemlig for tiden rundt i League One – to divisjoner under det gode selskap – og alle inntektene – i Premier League.
Men Hoversholm og Nes, som begge er med i redaksjonen som gir ut medlemsbladet til Sunderlands skandinaviske supporterklubb, ser ut til å være enige om å være uenige om det er nåværende eller tidligere eiere som er de største skurkene.
– Er det bare bekmørkt, eller ser dere lys i mørket?
– Klok av skade, etter så mange nedturer, er jeg av den oppfatning av vi må bare ta én kamp om gangen, mener Henry Berg – Arbeiderpartipolitiker som til forveksling nå høres ut som han er fotballtrener.
Netflix-dokumentar
Men om det skulle herske noe uenighet rundt bordet, er det ingen tvil om at det er mye Sunderland-kompetanse som er samlet her.
– Jeg har holdt med klubben siden 1966, sier eldstemann, Stein Håkon Nes, som har besøkt Sunderland mange ganger i årenes løp.
– Byen som reisemål er jo ikke all verden. Men det finnes flere steder litt utenfor sentrum, der de bedrestilte bor, som er fine, mener Stein Håkon Nes, og legger til:
– Det har vært mange tøffe tak for oss supportere de siste årene, og jeg har heller ikke orket å se Netflix-dokumentaren, «Sunderland ’till we die». Jeg kan jo historien, både til byen og klubben. Men jeg tror vi reiser oss – og kommer sterkt tilbake, mener 66-åringen, som også er godt kjent fra sin lange fartstid i byens basketball- og idrettsmiljø.
– Vi speider etter tegn på at det skal snu. Klubbens akademi driver jo godt. Det er flere unge talenter på gang. Det gjelder bare å få beholde dem i klubben, sier John Kaare Hoversholm, og nevner to engelske landslagsspillere fra Sunderland som har suksess i andre klubber:– Liverpool-kaptein Jordan Henderson og Everton-keeper Jordan Pickford kom begge fra vår ungdomsavdeling, sier 47-åringen, som mange kanskje husker fra TV2s populære Tour de France-sendinger, der han viste de kulinariske gledene som Frankrike også har å by på.
Slo «Super-Leeds»
Sunderland-engasjementet har han fra oppveksten i byen i den nordøstlige delen av England.
– Min far dro til England under krigen, og der ble han værende, forteller John Kaare Hoversholm, som også har skrevet en bok om sin klubb.
– Det var aldri noe alternativ for meg, slår forfatter Henning Bergsvåg fast.
– Med to eldre brødre som var Sunderland-supportere, var det helt selvsagt at jeg måtte bli det samme, sier han, og forteller om storebroren, Arne som fikk sykdommen ALS og som døde for noen år siden. Han var Sunderland-fan til det siste.
Veteranene i Sunderland-gjengen, Henry Berg og Stein Håkon Nes, husker begge godt FA-cupfinalen i 1973. Sunderland spilte i daværende 2. divisjon, mens «Super-Leeds» regjerte i 1. divisjon.
– Sunderland vant 1-0, til alles overraskelse. Det er fortsatt høydepunktet. Men jeg har holdt med klubben siden den første tippekampen på NRK i 1969. Wolverhampton vant 1-0. Min sympati var hos det tapende laget, fastslår Henry Berg.
– Og senere har det blitt flere tap, kommenteres det muntert rundt Sunderland-bordet.
Per Randers Haukaas
per.haukaas@ba.no
Legg igjen en kommentar